Naar inhoud springen

Vic Mennen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Victor (Vic) Mennen
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 17 september 1940
Geboorte­plaats Lommel
Land België
Werk
Genre Geschiedkunde
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Victor (Vic) Mennen (Lommel, 17 september 1940) is een plaatsnaamkundige uit België.

Leven en werk

[bewerken | brontekst bewerken]

Mennen studeerde in 1963 af als licentiaat in de Germaanse Filologie met een studie van de Lommelse plaatsnamen. Hij werd leraar Engels en Nederlands.

In 1987 behaalde hij zijn doctoraat met de verhandeling Toponymie van de vrijheid Lommel. Hiermee werd hij summa cum laude doctor in de Germaanse Filologie en verdiende hij de Prijs voor Taalkunde van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren.[1] Deze doctoraatsthesis herwerkte hij in 1992 tot Van Vriesput tot Klein Duitsland. Acht eeuwen Lommelse plaatsnamen. Dit boek werd bekroond met de provinciale Veldeke-Leenprijs.

In 2002 verscheen van zijn hand de Toponymie van Eksel. In 2004 werd de Toponymie van Hechtel voorgesteld. Het zijn twee lijvige edities in de reeks Nomina Geographica Flandria.

De Lommelse naamkundige is lid van de Koninklijke Commissie voor Toponymie en Dialectologie, het Instituut voor Naamkunde en Dialectologie en de Vereniging voor Limburgse Dialect- en Naamkunde. Hij is ook protagonist van de stedelijke adviescommissie voor straatnaamgeving.

  • Toponymie van de vrijheid Lommel, 1987.
  • Van Vriesput tot Klein Duitsland: acht eeuwen Lommelse plaatsnamen, Lommel, 1992.
  • Toponymie van Eksel, Tongeren/Leuven, 2002.
  • Toponymie van Hechtel, Leuven, 2004.
  • De Vlaamse gemeentenamen: verklarend woordenboek, Leuven, 2010 (met Frans Debrabandere, Magda Devos, Paul Kempeneers, Hugo Ryckeboer en Ward Van Osta).
  • De Vlaamse waternamen: verklarend en geïllustreerd woordenboek, Leuven 2016 (met Paul Kempeneers, Karel Leenders en Bram Vannieuwenhuyze).
  • Artikelen over toponymie in de reeks Mededelingen van de Vereniging voor Limburgse Dialect- en Naamkunde (vanaf 1978).